Vlaamse regering neemt twintig maatregelen voor een flexibeler energiesysteem

Het elektriciteitsnet wordt steeds flexibeler door het grotere aandeel van zonne- en windenergie. Als het bijvoorbeeld windstil is, produceren windturbines geen elektriciteit. Om het elektriciteitsnet alsnog stabiel en betaalbaar te houden, voert de Vlaamse regering twintig maatregelen door. Dat blijkt uit het Flexibiliteitsplan opgesteld op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

“Een verdere groei van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie en de elektrificatie van warmte en transport zijn belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering, voor een betere luchtkwaliteit én om minder afhankelijk te worden van fossiele energie”, zegt Demir. “Om de groei en verdere elektrificatie mogelijk te maken zullen er niet alleen investeringen nodig zijn in wind, zon en het elektriciteitsnet, maar er is ook nood aan meer flexibiliteit, het afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit. Zo zal flexibiliteit de systeemkost verlagen, waar burgers en bedrijven de voordelen van ondervinden.”

Dynamisch energiecontract

Flexibiliteit kan op verschillende manier gestimuleerd worden. In de Visienota van het Flexibiliteitsplan 2025 staan verschillende manieren hoe een flexibel elektriciteitsnet gerealiseerd kan worden. De vraag kan gestuurd worden waarbij het elektriciteitsverbruik verhoogd of verlaagd wordt.

Het elektriciteitsnet wordt in de toekomst steeds minder stabiel. Foto: Pixabay/Hartono Subagio.

Warmtepompen, elektrische boilers of laadpalen voor elektrische wagens kunnen aangezet worden als er een overschot aan elektriciteit op het net is. Ook kan de flexibiliteit gestimuleerd worden door opslag in batterijen. Dat hoeven niet alleen thuisbatterijen te zijn, maar kunnen ook elektrische voertuigen zijn, die ook kunnen terugladen op het net. Daarnaast kan er ingezet worden op de productie van elektriciteit. Het moet gemakkelijk worden om flexibel meer of minder elektriciteit te produceren.

De twintig maatregelen die voortvloeien uit de Visienota sluiten hierop aan. De Vlaamse overheid voert acties rond de thema’s onderzoek, communicatie en sensibilisering, regelgeving en beleid, data en indicatoren, innovatie en opleiding en standaardisatie en cybersecurity. Zo worden leveranciers en installateurs van batterijen, warmtepompen, warmtepompboilers en zonnepalen ondersteund om bij klanten de nadruk te leggen op de flexibele mogelijkheden met behulp van een digitale meter. Een voorbeeld daarvan is een automatische sturing van een thuisbatterij waarbij het verhogen van zelfgebruik wordt gecombineerd met een dynamisch prijscontract, piekbeheer of het leveren van elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet.

Slim laden

De overheid neemt ook de drempels weg voor slim bidirectioneel laden van elektrische voertuigen. “Op die manier kan de elektriciteit van een elektrisch voertuig gebruiken om thuis te koken of TV te kijken”, schrijft Demir. “Om ervoor te zorgen dat slim opladen de standaardoptie wordt voor alle EV-bestuurders, wordt gesensibiliseerd dat laadpunten, laadkabels en de wagens zelf klaar zijn voor slimme oplaaddiensten met ingebouwde meters, internetconnectiviteit en de mogelijkheid om derde partijen zoals bijvoorbeeld leveranciers of aggregatoren toegang te bieden om de wagen slim aan te sturen.”

Daarnaast wordt het plaatsen van laadinfrastructuur in gemeenschappelijke garages van appartementsgebouwen vereenvoudigd en verduidelijkt. Bovendien worden batterijen een volwaardig alternatief voor dieselaggregaten op bouwplaatsen en festivals. De overheid wil ook duidelijkere plannen om netaansluitingen bij mensen thuis te installeren. De kwartierwaarden voor elektriciteit moeten via een digitale meter standaard zichtbaar worden, zodat het mensen veel meer inzicht krijgen in het energieverbruik.

De Vlaamse overheid wil ook dat grootgebruikers beter nadenken over de momenten van het laden van een wagenpark. “In de stelplaatsen van de Lijn wordt bekeken op welke manier de elektrische bussen zo slim mogelijk geladen kunnen worden en welk flexibiteitspotentieel hierin schuilt om diensten aan het net te leveren.”

De maatregelen zijn, volgens de Vlaamse minister van Energie noodzakelijk. Als de maatregelen niet worden genomen, dan moet flink geïnvesteerd worden in het distributienet. Naar verluid zullen de bijkomende kosten van de energietransitie voor het netbeheer in Vlaanderen oplopen tot 6 miljard euro tegen 2050 en dit bovenop de reeds voorziene investeringsbudgetten. “Zonder flexibiliteit wordt de investeringskost in de distributienetten richting 2050 nog hoger”, aldus Demir.

Zijn deze maatregelen een goed idee? Kom meer te weten over het energienet op het Congres Laadinfra ’23.

Lees ook:

morenews

Congres Laadinfra 2024 brengt EV-sector in kaart

“We staan nog maar aan het begin van grote uitdagingen” De elektrificatie gaat snel en dat is positief. De uitdagingen zijn groot, zoals het voorzien van voldoende laadinfrastructuur met een kwaliteitsvolle service en investeringen in de netcapaciteit. Wat is prioritair: een grotere actieradius van de wagens of eerder snelladen? Ook de elektrificatie van zwaar transport… Lees verder ›

Congres Laadinfra brengt probleem aan het licht: veel aanbieders, weinig regie

Tijdens het Congres Laadinfra België op 18 januari 2024 komen sprekers bijeen om vooruitgangen op het gebied van laadpalen met elkaar te delen. De tweede editie staat in het teken van de netcongestie, de rol van overheden en de actieradius. Een van de sprekers is Yves Toussaint, business development manager bij consultancybedrijf Courant Alternatif Engineering…. Lees verder ›

Pluon wint Innovation Award

Op 18 januari werd de Laadinfra Innovatie Award uitgereikt tijdens het Congres Laadinfra ’24 in Brussels Expo. Pluon won de Innovation Award met het gepatenteerde Pluon Modular System. Sabine Pannemans van Pluon is zeer tevreden. Voor het Congres Laadinfra ’24 in Brussel zochten de organisatoren naar innovaties die de laadinfrastructuur van België een boost geven…. Lees verder ›