‘Alle Europese openbare laadpalen krijgen betaalkaartlezers’

De Europese Commissie schrijft in een nieuwe richtlijn over de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen, dat alle laadpalen in Europa vanaf 2027 moeten voorzien zijn van een mogelijkheid om te betalen met de betaalpas. Gebruikers van de laadpalen moeten in heel Europa makkelijk en contactloos kunnen betalen met de beschikbare betaalpassen, zo schrijft de commissie. Momenteel hebben gebruikers voor het laden aan een publieke paal vaak nog een laadpas nodig.

Europa heeft ingestemd met de regelgeving om in 2035 geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer te verkopen. Elektrisch rijden moet gestimuleerd worden en daarvoor is een goede laadinfrastructuur nodig. “Het toenemende aanbod en gebruik van hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen moet hand in hand gaan met de uitrol van een billijk geografisch gespreid omvattend netwerk van laad- en tankinfrastructuur om grootschalig gebruik van emissiearme en emissievrije voertuigen in alle vervoerswijzen mogelijk te maken. Met name op de markten voor personenauto’s zullen consumenten pas op grote schaal voor emissievrije voertuigen kiezen als zij er zeker van zijn dat zij hun voertuig overal in de EU en kunnen bijladen of tankenen als dat even gemakkelijk wordt als voor voertuigen op conventionele brandstoffen”, schrijft de Europese Commissie in het voorstel voor de nieuwe richtlijn over de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstof.

Laadpaal momenteel nog alleen af te rekenen met laadpas. Unsplash/Ernest Ojeh.

De nieuwe richtlijn moet de oude opvolgen. Het doel van de nieuwe richtlijn is om de laadinfrastructuur in Europa te verbeteren: “De infrastructuurplanning van de lidstaten is doorgaans onvoldoende ambitieus, consistent en coherent, waardoor de infrastructuur ontoereikend blijft of ongelijk gespreid is.”

Contactloos betalen

In artikel 5 van de richtlijn schrijft de Europese Commissie over de laadinfrastructuur. Een van de belangrijkste onderwerpen in dat artikel is de betaling. Alle openbare laadpunten met een vermogen van minder dan 50kW moeten elektronische betalingen via terminals bevatten. Dat betekent ten minste één van de volgende elementen: “betaalkaartlezers, apparatuur voor contactloos betalen, apparaten met een internetverbinding die een specifieke QR-code kunnen genereren.”

Ook laadpalen met meer vermogen dan 50kW moeten betaalkaartlezers of apparatuur voor contactloos betalen bevatten. “Met de ingang van 1 januari 2027 zorgen exploitanten van laadpunten ervoor dat alle door hen geëxploiteerde openbaar toegankelijke laadstations met 50kW of meer vermogen voldoen aan de genoemde eisen.”

Daarnaast moet duidelijk vermeld worden wat de elektriciteitsprijs is en hoeveel het laden kost. “De prijzen die exploitanten in rekening brengen, moeten redelijk, gemakkelijk en duidelijk vergelijkbaar, transparant en niet-discriminerend zijn.” Ook moeten de laadpalen uitgerust zijn om slim te kunnen laden.

Flinke investering

De Europese handelsorganisatie EICTA, beter bekend als Digital Europe, laat weten blij te zijn met de aangekondigde richtlijn. “De richtlijn zal de transitie naar groen transport versnellen doordat gebruikers van laadpalen met de betaalpas kunnen opladen.” Uit een onderzoek van Mastercard blijkt dat meer dan de helft van de consumenten in Europa liever met een betaalpas de elektrische auto oplaadt dan met een andere vorm van betalen.

Toch voorziet de EICTA een enorme opgave. “Om de doelen te halen moeten flink geïnvesteerd worden. Naar verluid moeten er elke week 3.000 nieuwe laadpunten in Europa geïnstalleerd worden om het doel van 2025 te halen.” Daarnaast moeten veel bestaande palen vervangen worden omdat het mogelijk moet zijn om met een betaalpas te laden. Ook dat levert veel kosten op.

De nieuwe richtlijn zit momenteel in de wetgevingsmolen van Europa. De eerste lezing in de Europese Raad en het Europese Parlement heeft het document overleefd. Een aantal aanpassingen zijn doorgevoerd en spoedig zal de nieuwe richtlijn de tweede lezing van het parlement ondergaan. Wordt de nieuwe regelgeving dan ingestemd? Dan is de wetgeving aangenomen.

Wilt u meer weten over laadinfrastructuur? Kom dan naar het Congres Laadinfra ’23 op 17 januari in Brussel.

Meer nieuws

Brussels Auto Show verwelkomt Congres Laadinfra ’24 op de beursvloer

In januari 2023 vond in de Brussels Expo de eerste editie plaats van het Belgische Congres Laadinfra. De krapte op het net vormde niet het enige vraagstuk. Wat hoe zorgen we voor voldoende groene stroom om de Belgische doelstellingen te behalen? Hoe kijken verschillende betrokken – zoals netbeheerders, leveranciers en de gemeenten – tegen de… Lees verder ›

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›