iLOQ ontzorgt laadpaalbeheerders van hun sleutelkluwen

Al jaar en dag ontzorgt ILOQ, een toonaangevend bedrijf in de ontwikkeling van digitale en mobiele sluitsystemen, laadpaalbeheerders van hun sleutelkluwen met een handige, digitale sleutel op de smartphone. Op het congres Laadinfra stelt het bedrijf een aantal innovaties voor, zoals de iLOQ S50 app. We praten met Wouter Thysebaert van ILOQ.

Klassieke sleutels worden nog steeds gebruikt in de laadpalenindustrie. De explosie aan laadpalen kan er voor zorgen dat laadpaalbeheerders geen overzicht meer hebben van wie welke sleutel heeft. “De vele sleutels die in omloop zijn kunnen voor verlies en diefstal zorgen”, zegt Wouter Thysebaert van ILOQ. “Naast het veiligheidsrisico dat bij verloren of gestolen sleutels met betrekking tot deze infrastructuur aanwezig is, is het grote gebrek aan data – wie, wanneer on site was en hoelang – actueel niet te achterhalen. Wie bieden een totaalantwoord op deze uitdagingen met een eigen app.”

Digitale sleutel

iLOQ vervangt de fysieke sleutel door een digitale sleutel op de smartphone. “We gaan onze de fysieke sleutel vervangen door een digitale sleutel, zijnde onze smartphone”, zegt Wouter Thysebaert. “Onze smartphone is niet enkel onze online sleutel. We kunnen vanop afstand beheren wie naar binnen kan en is geweest. Wie bieden een totaalantwoord op deze uitdagingen. Hierdoor kan de beheerder de gebruiker(s) in real-time aansturen met aanvullend beperkte rechten in tijd en locatie.

Extra functionaliteiten

De digitale sleutel vertaalt zich door een app op de smartphone die heel wat mogelijkheden biedt. “Bovenal volgt bij iedere aanmelding van een gebruiker een real-time overdracht van wie, welke site betreedt en verlaat waardoor een eenvoudig rapportage kan opgevraagd worden per locatie als per gebruiker”, zegt Wouter Thysebaert van ILOQ. “Je kan er extra functionaliteiten aan toevoegen, zoals type laadpaal, fabrikant, rapportage met foto’s. Bij een calamiteit heeft een beheerder de mogelijkheid snel een mobiele sleutel te blokkeren zodat het veiligheidsrisico uitermate beperkt is.”

Batterijloze componenten

Het real-time beheer en de toegang op afstand voor laadpaalinfrastructuur gebeurt op een innovatieve manier waarbij de smartphone wordt ingezet als digitale sleutel alsook als energiebron (NFC), die de passieve componenten aansturen. “Hierdoor dragen we bij tot een duurzaam verhaal waar batterijen en het noodzakelijk vervangen ervan totaal overbodig wordt,” zegt Wouter Thysebaert. “Door het batterijloze aspect zijn onze componenten uitermate geschikt voor buitentoepassingen. “Er moeten geen batterijen vervangen worden. Er is geen onderhoud. De energiebron is duurzaam. We werken op basis van NSC-technologie, die je ook in de bankkaart terugvindt. Met deze technologie kunnen we energie van de smartphone overbrengen naar de passieve componenten. We gaan een inductieveld creëren die onze componenten gaan voeden. Deze technologie is hoog beveiligd naar data-encryptie.”

Beheer van subcontractors

iLOQ wil beheerders ook ontzorgen in het bestaande kluwen die het beheer van mechanische sleutels naar hun subcontractors, die voor meerdere bedrijven werken, met zich meebrengt. “Onze app is ook handig voor techniekers die voor meerdere bedrijven werken”, zegt Wouter Thysebaert. “De systemen, die via dezelfde app werken, lopen gescheiden. Alles wordt met één app beheerd, zodat de technieker niet met 3 à 4 apps moet werken om zijn job uit te voeren.” Hiermee wil iLOQ ook op een trend inspelen. “We zien dat verschillende maar ook nieuwe spelers op de Belgische markt volop aan het opschalen zijn. Veel van deze beheerders werken met dezelfde subcontractors. Binnen onze iLOQ S50 app bieden we de mogelijkheid dat de subcontractors door meerdere onafhankelijk beheerders kunnen aangestuurd worden. Dit resulteert dat men geen bos sleutels per klant in bewaring heeft.”

Gegevensuitwisseling

iLOQ werkt met een concreet softwareprogramma, namelijk de S5 manager. Dankzij het open karakter van de Application Programming Interface (API) – een techniek waarmee ontwikkelaars twee applicaties aan elkaar kunnen koppelen – kan door de S5 manager software efficiënt worden ingezet voor gegevensuitwisseling met andere informatiesystemen. Omdat een efficiënt en eenvoud in beheer van data uitwisseling noodzakelijk zijn, werden er een aantal optimalisaties doorgevoerd. “Het open API karakter van onze S5 manager software kan efficiënt worden ingezet voor gegevensuitwisseling met andere informatiesystemen”, zegt Wouter Thysebaert. “In de praktijk kunnen bijvoorbeeld rapportagegegevens van mobiele sleutel gebruikers automatisch gedeeld worden aan bijvoorbeeld Power BI, een interactieve tool voor het visualiseren van data, ontwikkeld en uitgegeven door het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft voor verdere verwerking. We kunnen ook een koppeling maken met een planningssysteem van een operator om techniekers aan te sturen. Een planningstool software met taken voor een subcontractor zou met API de toegangsrechten voor een technicus kunnen aanmaken in iLOQ die de mobiele sleutels verder aansturen.”

Trends

iLOQ probeert ook op andere trends en vragen van de markt in te spelen. iLOQ krijgt alsmaar meer de vraag naar een op maat opgebouwde SDK of White label app in combinatie met API’s. “Hierbinnen zijn buiten iLOQ andere functionaliteiten actief, denk maar aan een registratieproces voor toegang aan te vragen op locatie, mogelijkheid aan de technicus om na een interventie een korte rapportage te maken eventueel aangevuld met foto’s en geolocatie van laadpalen met koppeling fabrikant, type, handleiding.” Aanvullend krijgen ze bij iLOQ meer vraag naar een op maat opgebouwde software development kit (SDK) of White label app in combinatie met API’s.

Contact

Ben u geïnteresseerd en wilt u meer weten over onze oplossing. Neem dan contact op met Wouter Thysebaert, Head of sales België & Luxemburg.

morenews

Congres Laadinfra 2024 brengt EV-sector in kaart

“We staan nog maar aan het begin van grote uitdagingen” De elektrificatie gaat snel en dat is positief. De uitdagingen zijn groot, zoals het voorzien van voldoende laadinfrastructuur met een kwaliteitsvolle service en investeringen in de netcapaciteit. Wat is prioritair: een grotere actieradius van de wagens of eerder snelladen? Ook de elektrificatie van zwaar transport… Lees verder ›

Congres Laadinfra brengt probleem aan het licht: veel aanbieders, weinig regie

Tijdens het Congres Laadinfra België op 18 januari 2024 komen sprekers bijeen om vooruitgangen op het gebied van laadpalen met elkaar te delen. De tweede editie staat in het teken van de netcongestie, de rol van overheden en de actieradius. Een van de sprekers is Yves Toussaint, business development manager bij consultancybedrijf Courant Alternatif Engineering…. Lees verder ›

Pluon wint Innovation Award

Op 18 januari werd de Laadinfra Innovatie Award uitgereikt tijdens het Congres Laadinfra ’24 in Brussels Expo. Pluon won de Innovation Award met het gepatenteerde Pluon Modular System. Sabine Pannemans van Pluon is zeer tevreden. Voor het Congres Laadinfra ’24 in Brussel zochten de organisatoren naar innovaties die de laadinfrastructuur van België een boost geven…. Lees verder ›