ABB E-mobility lanceert innovaties op Congres Laadinfra

ABB E-mobility staat in 2024 weer op het Congres Laadinfra. Er worden heel wat innovaties gelanceerd, zoals de AC-lader Terra Home. De laadspecialist wil een totale partner worden voor ontzorging. We praten met Guy Damen van ABB E-mobility.

ABB E-mobility stelt dit jaar de nieuwe AC-lader Terra Home voor. De lader richt zich naar de sectoren van de woningen, kantoren, restaurants, hotels en winkels,… “We hebben een product dat er veel mooier uitziet dan de klassieke producten”, zegt Guy Damen. “Het heeft een meer high end feeling. Je kan onder meer kiezen voor een houtafwerking. De doorsnee AC-lader ziet er vaak wat algemeen uit. Het is niet meer dan een plastieken doosje.”

Onboard loadmanagement

Op de AC lader Terra Home kan je ook op twee back-ends aansluiten. “Je begint meer en meer families te zien die twee elektrische auto’s hebben via werkgevers die een ander afrekeningsysteem hebben”, zegt Guy Damen. “De lader zal ook uitgerust worden met een onboard loadmanagement systeem. De software-ontwikkelling hiervan gebeurt in Hasselt. Dat maakt het laadbeheer naar energieverbruik, optimalisatie en het gebruik van groene energie mogelijk. Het voordeel is dat de technologie aan boord van de lader zit. Je hebt geen aparte PLC’s of software nodig.”

Bussen

ABB E-mobility heeft ook laders voor bussen. Eind dit jaar werd de lader HVC360 gelanceerd, een 360 kilowatt kast voor vrachtwagens en bussen. Daarmee won ABB alvast een openbare aanbesteding bij De Lijn. “We hebben nu een groot raamakkoord gewonnen bij de Lijn”, zegt Damen. “We zijn geselecteerd om de komende 5 jaar depots van de Lijn uit te rusten.” De lader heeft nog een aantal bijzonderheden. “De lader zit in de kleinste kast en heeft het hoogste vermogen per vierkante meter. Dat is belangrijk voor het publiek domein”, zegt Damen. “De lader werkt ook heel stil.”

Nieuw businessmodel

ABB E-mobility wil in de toekomst de klanten totaal gaan ontzorgen. “We zien de vraag naar een totale ontzorging”, zegt Damen. “Wij als ABB gaan de lader leveren en de bijhorende installatiewerken verzorgen. Dat is vrij uniek. We gaan in de toekomst veel verder dan enkel de laders te verkopen aan groothandel, distributeurs en installateurs. We zijn contracten aan het sluiten met grote autofabrikanten en grote operatoren. Dat zijn bedrijven die 50 tot 100.000 laders per jaar kopen.”

Onderhoud

ABB E-mobility beschikt over een vestiging in Zaventem waar continu wisselstukken aanwezig zijn. Ze hebben ook 5 service-ingenieurs op de baan die installaties en onderhoud doen. “Daarin willen we het verschil maken met buitenlandse bedrijven die de markt overspoelen”, zegt Damen. “Die hebben vaak maar één sales area manager, die helemaal afhankelijk is van het buitenland.”

Breed portfolio

ABB E-mobility is een fabrikant van een heel breed portfolio van laadoplossingen in laadinfrastructuur. Het bedrijf maakt zowel traagladers (van 11 tot 22 kilowatt AC-laders) voor thuis als parkeeromgevingen. Ze hebben snelladers van 50 tot 360 kilowatt voor publiek gebruiken, auto’s en lichte vrachtwagens. ABB E-mobility heeft hetzelfde gamma ook voor bussen en trucks. “Voor bussen gaat het om heel grote vermogens met een pantograaf”, zegt Damen. “We zitten met een heel breed portfolio.”

morenews

Congres Laadinfra 2024 brengt EV-sector in kaart

“We staan nog maar aan het begin van grote uitdagingen” De elektrificatie gaat snel en dat is positief. De uitdagingen zijn groot, zoals het voorzien van voldoende laadinfrastructuur met een kwaliteitsvolle service en investeringen in de netcapaciteit. Wat is prioritair: een grotere actieradius van de wagens of eerder snelladen? Ook de elektrificatie van zwaar transport… Lees verder ›

Congres Laadinfra brengt probleem aan het licht: veel aanbieders, weinig regie

Tijdens het Congres Laadinfra België op 18 januari 2024 komen sprekers bijeen om vooruitgangen op het gebied van laadpalen met elkaar te delen. De tweede editie staat in het teken van de netcongestie, de rol van overheden en de actieradius. Een van de sprekers is Yves Toussaint, business development manager bij consultancybedrijf Courant Alternatif Engineering…. Lees verder ›

Pluon wint Innovation Award

Op 18 januari werd de Laadinfra Innovatie Award uitgereikt tijdens het Congres Laadinfra ’24 in Brussels Expo. Pluon won de Innovation Award met het gepatenteerde Pluon Modular System. Sabine Pannemans van Pluon is zeer tevreden. Voor het Congres Laadinfra ’24 in Brussel zochten de organisatoren naar innovaties die de laadinfrastructuur van België een boost geven…. Lees verder ›