Phoenix Contact: “Loadbalancing alleen is niet de oplossing”

Phoenix Contact helpt voornamelijk bedrijven om het vermogen van de energieaansluiting optimaal te verdelen over de gebruikers. Het bedrijf maakt gebruik van een app en slimme software. “Het verschil tussen wat wij doen en wat loadbalancing doet, is dat wij meer comfort bieden maar tegelijkertijd ook piekbelasting vermijden en dus kosten besparen“, zegt Dirk Eeraerts. Het bedrijf draagt deze boodschap graag uit op het Congres Laadinfra ’23 op 17 januari in Brussel.

“Loadbalancing houdt geen rekening met de behoefte van de gebruiker, enkel met de elektrische capaciteit van de infrastructuur”, vertelt Eeraerts. “Stel een bedrijf heeft ongeveer vijftig werknemers en plaatst dan dertig laadpalen van 11 kilowatt. Een simpele rekensom leert dat 330 kilowatt nodig is, terwijl de aansluiting maar 100 kilowatt biedt. De laadpalen vragen vaak twee of drie keer meer dan de netaansluiting. Het eerste wat dan meestal wordt voorgesteld is loadbalancing.”

Loadbalancing betekent dat elke auto dezelfde hoeveelheid vermogen toegewezen krijgt. Het opladen duurt daardoor langer, maar dat is niet het probleem. “Het houdt geen rekening met werknemers die bijvoorbeeld na twee uur weg moeten. Zij krijgen evenveel stroom in de wagen als mensen die de hele dag op kantoor zijn. Wij geven alle gebruikers een app en vragen hoelang de gebruiker op kantoor is. Vervolgens vragen we wat de afstand is dat ze moeten rijden op moment van vertrek. Iemand die de hele dag op kantoor is tot een uur of 5 en ’s avonds enkel naar huis rijdt, heeft een stuk minder energie nodig dan een collega die naar een klant moet rijden en 120 kilometer moet afleggen.”

Phoenix Contact MINT energy management.

Piekbelasting

Phoenix Contact verzamelt al die gegevens gecombineerd met het vermogen dat beschikbaar is in de netaansluiting en van lokale energieproductie. “Zo kunnen we naast solarenergie ook de energieflow van een stationaire batterij aansturen. De gegevens sturen we naar een rekeneenheid in de cloud, daar zetten we de middelen en behoeftes naast elkaar om deze zo optimaal mogelijk te gebruiken. Zo kunnen we het comfort van de gebruikers optimaliseren terwijl we de piekbelasting zo laag mogelijk houden. Voorts zorgen we ervoor dat de gebruiker steeds zo economisch en ecologisch mogelijk zijn wagen oplaadt.”

Vanaf dit jaar zijn er ook kosten op piekbelasting. “Het is daarom extra belangrijk om de piekbelasting laag te houden. Wij lossen dat probleem op zonder iedereen zomaar dezelfde gereduceerde capaciteit toe te kennen maar we maken intelligent gebruik van de voorhanden zijnde energie“

Op het Congres draagt Phoenix Contact deze boodschap uit. Een boodschap die vlot gehoor krijgt, merkt Eeraerts op. “We ontwikkelen voortdurend verder aan onze oplossingen voor intelligent energiemanagement om een antwoord te bieden op de uitdagingen van de energietransitie.”

Phoenix Contact is exposant op Congres Laadinfra ’23 in Brussel op 17 januari. Bijwonen? Registreer je hier

Meer nieuws

Brussels Auto Show verwelkomt Congres Laadinfra ’24 op de beursvloer

In januari 2023 vond in de Brussels Expo de eerste editie plaats van het Belgische Congres Laadinfra. De krapte op het net vormde niet het enige vraagstuk. Wat hoe zorgen we voor voldoende groene stroom om de Belgische doelstellingen te behalen? Hoe kijken verschillende betrokken – zoals netbeheerders, leveranciers en de gemeenten – tegen de… Lees verder ›

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›