De methode van Fastned: “Snelladen met een uitstekende laadervaring”

Fastned, het Europese snellaadbedrijf, verwacht zijn 250e station in de eerste weken van 2023 te openen. Het bedrijf groeit enorm. “Alleen concurreren op de prijs levert geen goede infrastructuur op”, zegt CEO Michiel Langezaal. “Het gaat om de hele laadervaring.” Het bedrijf verwacht nog veel meer groei door te maken op deze manier. In 2030 hopen ze 1.000 laadstations in Europa te hebben.

Fastned zet in op een combinatie van een goede locatie en extra service. “We willen onze locaties graag neerzetten langs drukke snelwegen”, zegt Langezaal. Een voorbeeld daarvan is de locatie die Fastned eind december in Roeselare opende. De locatie is het zestiende laadstation van Fastned in België. Het nieuwe snellaadstation, herkenbaar aan het gele dak, ligt vlakbij de autosnelweg, de drukke Rijksweg en AZ Delta. In een kwartier tijd kan je op dit station genoeg laden om weer tot maximaal 300 kilometer te kunnen rijden. Het station beschikt over 300 kW snelladers waar vier wagens tegelijk kunnen opladen.

Fastned wint veel publieke tenders om zulke locaties in te richten, maar ook doet het bedrijf zaken met private locatie-eigenaren. “Wij hebben een groot voordeel als wij onderhandelen met locatie-eigenaren. Ons laadconcept wordt zeer gewaardeerd door onze klanten, de afgelopen maanden hebben we hiervoor awards gewonnen in meerdere landen. Daarnaast hebben wij zowel de software als de klantondersteuning geïnternaliseerd in ons bedrijf. Ook zijn we onze eigen aannemer voor het bouwen van de stations.”

Fastned werkt continue aan verbetering van dat geprezen laadconcept. Dit jaar opent Fastned haar eerste winkel bij een laadstation. “Hier kan je bijvoorbeeld verse koffie of broodjes halen”, vertelt Langezaal.

Michiel Langezaal, CEO van Fastned, voor een snellaadstation. FOTO: ANDY SMULDERS / PERSFOTO.COM

“Wij geloven dat wij tenders en private locatie deals kunnen winnen omdat wij een betere laadervaring bieden. Het feit dat onze concurrenten stilstaan en onze benadering nabootsen, is hier een mooi bewijs van. Snelladen is een heel aantrekkelijk onderdeel van de laadmarkt. Bij snelladen is de ervaring van de EV-rijder heel erg belangrijk.”

Met deze methode hoopt Fastned te groeien. “We willen 1.000 laadstations over heel Europa in 2030.”

Meer nieuws

Brussels Auto Show verwelkomt Congres Laadinfra ’24 op de beursvloer

In januari 2023 vond in de Brussels Expo de eerste editie plaats van het Belgische Congres Laadinfra. De krapte op het net vormde niet het enige vraagstuk. Wat hoe zorgen we voor voldoende groene stroom om de Belgische doelstellingen te behalen? Hoe kijken verschillende betrokken – zoals netbeheerders, leveranciers en de gemeenten – tegen de… Lees verder ›

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›