Het succes van Noorwegen: bijna vier op de vijf verkochte auto’s is elektrisch

Bijna vier op de vijf personenauto’s die vorig jaar in Noorwegen zijn verkocht zijn elektrisch aangedreven. Dat is een nieuw record en veel meer dan het gemiddelde in Europa en in België. Dat Noorwegen zo ver vooroploopt komt door jarenlang stimulerend beleid van de overheid. EV-rijders krijgen een betere doorstroming op de snelweg en zijn er verschillende fiscale voordelen.

Volgens de Norwegian Road Federation (OFV) zijn er afgelopen jaar 138.265 nieuwe elektrische auto’s op kenteken gezet in het Scandinavische land. Dat komt overeen met bijna 80 procent van de totale autoverkopen. In 2021 bedroeg dit percentage nog 64,5 procent. Ter vergelijking: in de Europese Unie maakten elektrische auto’s nog geen 9 procent uit van het totaal in de eerste negen maanden van 2022. Afgelopen jaar werden in Noorwegen ook nog 14 procent hybride auto’s verkocht. Slechts 6 procent van de nieuwe auto’s was een diesel- of benzineauto.

In België is het aandeel elektrische auto’s in het totale aantal auto’s dat op kenteken is gezet afgelopen jaar 9,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van Febiac over de eerste elf maanden. Gecombineerd met cijfers voor plug-in hybride- en hybride auto’s komt het aantal nieuwe verkochte geëlektrificeerde auto’s uit op 33 procent van alle nieuwe verkochte auto’s.

Tesla’s worden het meest verkocht in Noorwegen, met een marktaandeel van 12,2 procent. Noorwegen is zowel een grote producent van olie en gas, als ook een pionier op het gebied van emissievrije auto’s.

Elektrische auto laadt op aan een laadpaal in Noorwegen. Foto: Wikipedia.

Fiscale voordelen

Het succes van Noorwegen heeft te maken met verschillende redenen. De Noorse overheid promoot sinds 1990 al elektrisch vervoer in de automotive industrie en heeft zichzelf als doel gesteld om in 2025 volledig zero emissie te zijn. Dat betekent dat vanaf dat jaar alle verkochte auto’s aangedreven moeten zijn door een elektrische- of waterstofmotor. Europa heeft een soortgelijke ambitie uitgesproken, maar voor het continent ligt de datum tien jaar later.

Noorwegen zet de ambitie van elektrisch rijden kracht bij door fiscale voordelen. Oorspronkelijk betaalde de elektrische rijder geen belasting bij de aanschaf, geen wegenbelasting, geen tol en geen parkeergeld. Laden was vaak gratis en ook mochten elektrische auto’s over de busbaan rijden bij een file.

De voordelen zijn momenteel al iets teruggedraaid aangezien het de overheid heel veel belastinginkomsten kost. Vorig jaar alleen al was dit zo’n 4 miljard euro. Momenteel krijgen consumenten bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto nog wel flinke voordelen. De belasting van de aanschaf voor een auto is progressief en wordt berekend door een combinatie van gewicht, CO2-uitstoot en stikstofoxiden emissies.

Deze manier van belasten zorgt ervoor dat grote auto’s met veel uitstoot erg duur zijn. Daarnaast is de aankoopbelasting ook hoger voor auto’s die CO2 uitstoten. Uit een studie van het Institute for Innovation and Public Purpose blijkt dat deze maatregel enorm effectief is. ‘Noorwegen heeft door deze belastingvoordelen een tipping point bereikt’, zo schrijven de onderzoekers.

EV-rijders betalen nu wel tol, maar nog steeds minder dan rijders met een benzine of -dieselmotor. De hoogte van de tol mag voor elektrische rijders nooit meer dan 70 procent van het bedrag dat benzine- en dieselrijders betalen.

De fiscale voordelen bouwen nu langzaam af, aangezien binnenkort alle auto’s in Noorwegen elektrisch zijn. De Noorse minister verantwoordelijk voor publieke wegen zei tegen Electrive dat een elektrische auto ook net zo goed ruimte op de weg inneemt. “We willen het autoverkeer in steden verminderen”, aldus Ingrid Dahl Hovland. “Met een half miljoen elektrische auto’s op de weg, moeten we na gaan denken over het terugdringen van de belastingvoordelen.”

Laadinfrastructuur

De overheid investeert ook flink in de infrastructuur. In Noorwegen gold tussen 2017 en 2021 het zogenoemde recht om te laden voor mensen die woonachtig zijn in huizen zonder eigen oprit. Deze wetgeving zorgde ervoor dat een flink aantal publieke laadpalen beschikbaar moesten zijn.

De Noorse regering zorgde ook voor veel snelladers en een stabiel elektriciteitsnetwerk. Op alle belangrijke grote wegen staan inmiddels snellaadstations en momenteel kunnen 5.600 auto’s tegelijk snelladen bij zulke stations zonder dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. Het totale wagenpark in Noorwegen bedraagt ongeveer 3 miljoen auto’s.

Consumenten blijken graag meer geld te willen betalen voor het snelladen. Gemiddeld genomen betalen ze drie keer zoveel geld ten opzichte van langzaam laden bij een laadpaal aan huis.

De koude winters vormen in Noorwegen geen probleem, stelt de Naf, Noorse Touring, tegenover Trouw. Volgens Naf verliest een batterij-auto zo’n 20 procent van zijn bereik tijdens een ‘normale’ winter. “Wordt het echt koud, min 10 tot min 15, dan kan dat oplopen tot 40 procent”, zegt woordvoerder Nils Sødal. Voor woon-werkverkeer heeft dat weinig invloed aangezien het bereik van de auto’s tegenwoordig groot genoeg is.

Het Congres Laadinfra ’23 in Brussel op 17 januari bijwonen? Registreer je hier

Meer nieuws

Brussels Auto Show verwelkomt Congres Laadinfra ’24 op de beursvloer

In januari 2023 vond in de Brussels Expo de eerste editie plaats van het Belgische Congres Laadinfra. De krapte op het net vormde niet het enige vraagstuk. Wat hoe zorgen we voor voldoende groene stroom om de Belgische doelstellingen te behalen? Hoe kijken verschillende betrokken – zoals netbeheerders, leveranciers en de gemeenten – tegen de… Lees verder ›

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›