DKV Mobility: “Elektrisch rijden gaat verder dan een elektrische auto en een laadpaal”

De Belgische markt loopt achter op de omringende landen als het aankomt op laadinfrastructuur. Het mobiliteitsbedrijf DKV Mobility ziet dit niet als iets negatiefs. Bas Bullens, sales manager eMobility bij DKV Mobility, verwacht nu dan ook een enorme groei op de Belgische markt. Om die groei te faciliteren moet goed nagedacht worden over het bredere aspect van de laadinfrastructuur, meent Bullens “Met alleen een laadpaal en een auto ben je er niet.” 

DKV Mobility zit sinds een jaar of vijf in de laadinfrastructuur. Het Duitse bedrijf bestaat al meer dan negentig jaar en is in diverse landen gevestigd. Oorspronkelijk is het bedrijf bekend van tanken, maar tegenwoordig is het volop bezig met eMobility. Het bedrijf is een business-to-business platform voor betalingen en oplossingen voor onderweg, dat onder meer laadoplossingen biedt aan werkgevers die het wagenpark willen elektrificeren. Het bedrijf werkt samen met andere partijen om laadpalen op locatie bij het bedrijf of bij werknemers thuis te installeren.

Daarnaast is DKV Mobility ook bekend van de kaart waarmee je kan betalen aan de laadpalen. “Met de DKV-kaart kun je bij circa 344.000 laadpunten onderweg laden in meer dan dertig landen”, vertelt Bullens. Dat zijn allemaal semi-publieke of publieke laadstations. “Daarmee hebben wij een van de grootste netwerken binnen Europa.” DKV Mobility biedt bij het laden met de eigen laadpas een vast tarief aan. “Dat betekent bijvoorbeeld als je bij een Eneco laadpunt komt, je kunt laden voor een vast bedrag. Of dat Eneco laadpunt nu in een gemeentestraat staat of bij een bedrijf.”

DKV Mobility groene kaart
De DKV-kaart waarmee je in meer dan dertig landen kunt betalen bij een laadpunt.

Car policy

DKV Mobility reflecteert dan ook graag mee over de uitdagingen van de laadinfrastructuur in Europa, en in België specifiek. Het bedrijf loopt zelf ook weleens tegen problemen aan en deelt graag de visie op de toekomst. Bullens: “Als je in België kijkt, dan zie je dat veel werkgevers vanaf midden 2023 de stap willen maken naar volledig elektrisch. De aftrekbaarheid van de brandstof- en plug-in auto wordt vanaf dat moment minder. In de Belgische markt zullen volgend jaar veel nieuwe aanvragen komen.”

“Elektrisch rijden gaat verder dan een elektrische auto en een laadpaal. Bedrijven die de overstap maken naar elektrisch rijden moeten ook nadenken over de car policy. Op het moment dat jij als werkgever een laadpunt bij mensen thuis levert, wie is dan de eigenaar van het laadpunt? Als het aan de gevel wordt geschroefd is de werknemer eigenlijk juridisch eigenaar. Wat gebeurt er als de werknemers dan uit dienst treden? Dat zijn belangrijke vragen om te stellen.”

“Een andere vraag gaat over de tarieven. Hoe bepaal je dat als werkgever? Werkgevers hanteren momenteel verschillende tarieven op basis van de VREG of CREG. Dat kan weleens verschillen van de werkelijke prijs die een medewerker betaalt.”

DKV Mobility neemt hier graag de handschoen op. “Wij adviseren werkgevers hierin. Het gaat over tal van dingen. Ook brandveiligheid bijvoorbeeld. Als werkgever wil je daar niet aansprakelijk voor zijn. Al deze dingen zijn wel degelijk een belangrijk onderdeel van de elektrificatie van een wagenpark.”

Bas Bullens DKV Mobility
Sales manager eMobility Bas Bullens

Duurzaamheid

De Belgische markt staat volgens Bullens aan het begin van de transitie. Toch zijn de werkgevers momenteel nog afwachtend. “Ik wil juist zeggen: ga starten en ga gewoon leren. Wanneer bedrijven zich effectief willen aanpassen maar de transformatie nog moeten uitvinden, dan heb je als bedrijf een hele afstand af te leggen. Wat wij wel zien is dat steeds meer bedrijven vanuit duurzaamheidsdoelstellingen opereren en minder vanuit total costs of ownership (TCO). Een grote frisdrankfabrikant heeft bijvoorbeeld dertig elektrische vrachtwagens gekocht voor het transport in België. Dat doen ze niet omdat het goedkoop is, maar omdat ze op een duurzame manier willen transporteren.”

DKV Mobility is exposant op Congres Laadinfra ’23 in Brussel op 17 januari. Bijwonen? Registreer je hier

Meer nieuws

Brussels Auto Show verwelkomt Congres Laadinfra ’24 op de beursvloer

In januari 2023 vond in de Brussels Expo de eerste editie plaats van het Belgische Congres Laadinfra. De krapte op het net vormde niet het enige vraagstuk. Wat hoe zorgen we voor voldoende groene stroom om de Belgische doelstellingen te behalen? Hoe kijken verschillende betrokken – zoals netbeheerders, leveranciers en de gemeenten – tegen de… Lees verder ›

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›