NIO opent tweede batterijwisselstation in Nederland

NIO heeft gisteren in Apeldoorn het tweede zogenoemende Power Swap Station in Nederland geopend, twee weken na de ingebruikname van het eerste station in Tilburg. De nieuwe batterijwisselstations zijn onderdeel van een snelgroeiend Europees laadnetwerk, dat eind 2023 naar verwachting 120 wisselstations omvat.

Het tweede Power Swap Station, gebouwd en geplaatst door SPIE, bevindt zich op het direct aan de A50 gelegen parkeerterrein van het Van der Valk Exclusief-hotel. Naast de mogelijkheid thuis te laden, aan openbare laadpalen of bij snelladers, kunnen NIO-rijders  nu op twee locaties in Nederland hun batterij binnen vijf minuten omwisselen (‘swappen’) voor een volle. Ze zetten hun NIO-auto voor het station, drukken op start en vervolgens rijdt hun wagen naar binnen, waar de accu via de onderkant wordt verwijderd en vervangen door een vol exemplaar.

Volgens NIO – een wereldwijd opererend bedrijf dat slimme en krachtige elektrische auto’s ontwerpt, ontwikkelt en bouwt – kan in de toekomst via de Power Swap Stations ook worden gekozen voor een tijdelijk groter batterijpakket. Dat is bijvoorbeeld handig voor de zomervakantie.

Nieuwste techniek

Bij elke wissel wordt de staat van de batterij en het elektrische systeem zorgvuldig gecontroleerd. Een ander voordeel van de Power Swap-laadoplossing is dat gebruikers van NIO-modellen altijd beschikken over een recente accu met de nieuwste batterijtechniek, ongeacht de leeftijd van de auto. Het geavanceerde Power Swap Station in Apeldoorn heeft de grootte van een dubbele garagebox en kan dagelijks tot 312 ‘swaps’ uitvoeren.

Ruben Keuter (NIO), Daniel de Groot (NIO), Bart Cox (Van der Valk), Anne van Hoof (CBRE) en NIO-users Diana en Andrew Price bij de opening van het eerste NIO Power Swap Station in Nederland. Foto: NIO.

Het station is geschikt voor het opladen van maximaal 13 batterijen met een vermogen van 20 tot 80kW, op een manier die het elektriciteitsnet en de batterijen beschermt, zonder pieken in het stroomnet te veroorzaken. De NIO Power Swap Stations bieden op termijn ook de mogelijkheid op piekmomenten stroom uit het elektriciteitsnet in de regio op te vangen en desgewenst later terug te leveren.

Ruim 14 miljoen wissels

De NIO Power Swap Stations in Apeldoorn en Tilburg zijn de eerste twee Nederlandse locaties binnen een netwerk dat op termijn landelijk dekkend is. Het station in Apeldoorn is gebouwd en geplaatst door SPIE Apeldoorn.  Deze multi-technische dienstverlener op het gebied van energie en communicatie kondigt eveneens zijn betrokkenheid aan bij de plaatsing van een toekomstig station in Utrecht, dat wordt gecombineerd met een traditioneel oplaadpunt. Een datum is nog niet bekend.  SPIE is verantwoordelijk voor het civiele werk, de aansluiting op het elektriciteitsnet en de plaatsing van de stations. De installatie bestaat uit drie stalen elementen, die exact op de goede plek in de fundatie moeten worden geplaatst omdat bovengronds alles automatisch gebeurt. In drie stappen worden de stations op hun plek gehesen, voordat SPIE de stroomkabels aanlegt. NIO neemt de bekabeling en inbedrijfstelling voor zijn rekening.

In Europa wil NIO  eind 2023 120 batterijwisselstations in gebruik hebben. In China zijn al ruim 1.200 Power Swap Stations gerealiseerd die samen  meer dan 14 miljoen batterijwissels hebben uitgevoerd. Meer informatie over de Power Swap laadoplossing is te vinden op de website van NIO.

Meer nieuws

Brussels Auto Show verwelkomt Congres Laadinfra ’24 op de beursvloer

In januari 2023 vond in de Brussels Expo de eerste editie plaats van het Belgische Congres Laadinfra. De krapte op het net vormde niet het enige vraagstuk. Wat hoe zorgen we voor voldoende groene stroom om de Belgische doelstellingen te behalen? Hoe kijken verschillende betrokken – zoals netbeheerders, leveranciers en de gemeenten – tegen de… Lees verder ›

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›