Nederlandse luchthavens krijgen komende jaren meer laadpalen

Royal Schiphol Group gaat de komende jaren tot 10.000 nieuwe laadpunten plaatsen voor elektrische voertuigen, verspreid over verschillende luchthavens. Daarmee streeft de luchthavenuitbater naar eigen zeggen zijn doel na om volledig uitstootvrije luchthavens te realiseren in 2030.

Volgens Royal Schiphol Group, waar bijvoorbeeld ook Rotterdam The Hague Airport onder valt, zijn de aanbestedingen voor het leveren van de nieuwe laadpalen inmiddels afgerond. Naast laadpalen voor personenauto’s, wil de luchthavengroep ook laadcapaciteit creëren voor onder meer elektrische vrachtwagens en bussen voor de grondafhandeling.

De aanbestedingen voor het leveren van laadpalen is afgerond en gegund aan Ecotap en Combinatie FIMIH. Op Schiphol bevinden zich nu ongeveer 400 zogeheten openbare EV-laadpunten. Op dit moment maken elektrische personenauto’s voor het grootste deel gebruik van de laadpunten.

Voor deze gebruikers wordt de capaciteit met deze gunning in de komende jaren aanzienlijk vergroot. Daarnaast bieden deze nieuwe contracten ook mogelijkheden om laadcapaciteit voor elektrische vrachtwagens, bussen en voertuigen voor de grondafhandeling te voorzien.

Elektrische bus op Schiphol. Foto: Schiphol.

Slim laden

Naast het uitbreiden van het aantal laadpalen is Royal Schiphol Group in een aanbesteding een samenwerking aangegaan met Combinatie FIMIH voor het beheer van de laadpalen. Combinatie FIMIH levert met partner Maxem een slim digitaal platform. Met de komst van dit Chargepoint Operator (CPO) platform kunnen alle laadvoorzieningen centraal gemonitord en aangestuurd worden. Het digitale CPO platform maakt het mogelijk om laadfaciliteiten slim te regelen en zelfs te koppelen aan energie die wordt opgewekt door zonnepanelen op de luchthavens. Hiermee wordt overbelasting van het energienet vermeden en gebruikers duurzame opgewekte energie kunnen laden op het moment dat de zon schijnt.

Deze investeringen dragen bij aan de ambitie van Royal Schiphol Group om de meest duurzame luchthavens ter wereld te exploiteren. Daarnaast verbetert het de infrastructuur van de luchthaven, draagt het gebruik van elektrische voertuigen bij aan lokale luchtkwaliteit en versterkt het de positie van Schiphol als ‘Smart Airport City’, waarin onder andere nagedacht wordt over duurzame opwekking, distributie en afgifte van energie op Schiphol.

Brussels Airport

Ook Brussels Airport is bezig met een transitie naar zero emissie vervoer. Dit jaar zijn alle nieuwe bedrijfswagens al volledig elektrisch. Eind 2025 zal het volledige wagenpark bestaan uit elektrische wagens. Een ambitieuze en vooruitstrevende beslissing, want volgens de nieuwe Belgische regelgeving, moeten bedrijven pas vanaf 2026 starten met de overschakeling naar elektrische bedrijfswagens. Brussels Airport heeft hiermee dus vier jaar voorsprong.

De volledige elektrificatie van het wagenpark zal een CO2-besparing van bijna 1000 ton per jaar opleveren. Tegelijk krijgen de medewerkers van Brussels Airport Company ook de mogelijkheid om te kiezen voor alternatieve vormen van vervoer die optimaal tegemoetkomen aan hun behoeften en die ook bijdragen aan een koolstofneutrale toekomst. In 2050 wil Brussel Airport Company volledig koolstofvrij zijn.

Meer nieuws

Brussels Auto Show verwelkomt Congres Laadinfra ’24 op de beursvloer

In januari 2023 vond in de Brussels Expo de eerste editie plaats van het Belgische Congres Laadinfra. De krapte op het net vormde niet het enige vraagstuk. Wat hoe zorgen we voor voldoende groene stroom om de Belgische doelstellingen te behalen? Hoe kijken verschillende betrokken – zoals netbeheerders, leveranciers en de gemeenten – tegen de… Lees verder ›

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›