Ford en DHL werken samen voor elektrische ‘last-mile’ bezorging

DHL Group en Ford sluiten de handen ineen voor zero emissie bezorging. Ford Pro levert voor het einde van het jaar 2.000 elektrische Transit-busjes aan DHL Group. Dat staat in een overeenkomst wat beide bedrijven onlangs hebben ondertekend. De samenwerking is onderdeel van een bredere ambitie van DHL om het wagenpark te elektrificeren. 

In de overeenkomst staat dat Ford binnen enkele maanden 2.000 elektrische busjes gaat leveren. Ford levert onder andere de nieuwe E-Transit. DHL krijgt met de overeenkomst ook toegang tot de software van Ford inclusief de slimme laadoplossingen die het bedrijf biedt.

“Ford Pro en Deutsche Post DHL Group delen de visie van een meer duurzame wereld en zijn toegewijd om elektrische oplossingen te bedenken”, zegt Hans Schep, algemene manager van Ford Pro in Europa. “De samenwerking is een grote stap naar miljoenen bezorgingen die voortaan door elektrische voertuigen gaan plaatsvinden. De E-Transit is de best verkopende elektrische wagen in Noord-Amerika en sinds juni ook de best verkopende wagen in zijn segment in Europa. De E-Transit draagt op die manier bij aan de enorme ambities die wij hebben op het gebied van duurzaamheid.”

Ford Pro levert 2.000 E-Transit busjes aan DHL. Foto: DHL.

Ook DHL laat weten dat de focus op elektrische bezorging enorm belangrijk is. Anna Spinelli, hoofd mobiliteit van DHL: “Met de toevoeging van de nieuwe Ford E-Transit aan ons wagenpark versterken we onze ambitie om een groene bezorging te leveren. Momenteel hebben we al 27.000 groene voertuigen wereldwijd en met de overeenkomst met Ford worden dat er nog meer.”

City Hubs

DHL is al langer bezig met de verduurzaming van het wagenpark. Het logistieke bedrijf investeert het komende decennium maar lieft zeven miljard euro met als doel om volledig zero emissie te worden. In 2030 wil DHL dat 60 procent van de voertuigen CO2-neutraal rondrijdt.

Om de ‘last mile’ bezorging volledig elektrisch te maken, bouwt DHL ook zogenoemde ‘City Hubs’. In Nederland heeft DHL al hubs gebouwd in Almere en Zoetermeer. Ze maken deel uit van een investeringsprogramma van 350 miljoen euro waarin 26 van de 140 CityHubs in het netwerk een nieuw en klimaatneutraal onderkomen krijgen. De nieuwe CityHubs zijn volgens de hoogste duurzaamheidsnorm (BREEAM Outstanding) gebouwd.

Ze hebben geen gasaansluiting meer, zijn voorzien van zonnepanelen en opereren met een volledig elektrische vloot. Op een CityHub vertrekken gemiddeld 90 ritten per dag, waarvan 60 overdag en 30 in de avond, met korte routes met 100 tot 200 bezorgadressen. Nog dit jaar opent DHL soortgelijke CityHubs in Geleen, Nijmegen, Breda, Amsterdam, Tilburg en Groningen.

Klimaatneutrale City Hub DHL in Almere. Foto: Sebastiaan Rozendaal/DHL.

Met behulp van die hubs, is het makkelijker om elektrisch vervoer te faciliteren. De hubs worden vanuit grote sorteercentra met vrachtwagens beleverd, die daardoor de stad niet in hoeven. Vanuit de hub kunnen elektrische wagens kortere afstanden afleggen en pakjes in de steden bezorgen bij mensen thuis of op servicepunten. In Nederland is in 2023 al het ‘last mile’ vervoer op deze manier zero-emissie.

Elektrische vrachtwagens

Onlangs maakte DHL bekend dat zij niet alleen met elektrische bestelwagens gaan rondrijden. In Nederland rijden voortaan ook elektrische vrachtwagens rond. Volvo produceert deze elektrische vrachtwagens voor DHL. “DHL wacht niet totdat deze milieunormen daadwerkelijk worden geïmplementeerd, maar doet nu al ervaring op met elektrische voertuigen. Ook in dit zwaardere segment willen we voorop lopen”, verklaart Roelof Hofman, COO van DHL Parcel. De keuze is gevallen op de Volvo FL Electric waarmee DHL verwacht een actieradius van zo’n 240 kilometer te kunnen halen. Dat is ruim voldoende voor de trajecten waar deze specifiek ingezet worden.

Over langere afstanden is groot elektrisch vervoer nog even een stap te ver. HVO biedt hier als plantaardige, niet-fossiele brandstof voorlopig uitkomst. “We willen onze hele vloot zo snel mogelijk overschakelen op HVO-diesel, waardoor we toch tot 90% besparen op CO2-uitstoot. Dat past in ons beleid van maximaal reduceren. De overige 10% komt in aanmerking voor ons compensatiebeleid,” aldus Roelof Hofman. Om dit te kunnen realiseren in een bezorgnetwerk dat heel Nederland beslaat, moet het aantal HVO-tankstations versneld worden uitgebreid. DHL voert daarover overleg met brandstofleveranciers.

Hoe gaat het elektrificeren van een wagenpark in zijn werk? Kom naar het Congres Laadinfra ’23 op 17 januari in Brussel.

Meer nieuws

Brussels Auto Show verwelkomt Congres Laadinfra ’24 op de beursvloer

In januari 2023 vond in de Brussels Expo de eerste editie plaats van het Belgische Congres Laadinfra. De krapte op het net vormde niet het enige vraagstuk. Wat hoe zorgen we voor voldoende groene stroom om de Belgische doelstellingen te behalen? Hoe kijken verschillende betrokken – zoals netbeheerders, leveranciers en de gemeenten – tegen de… Lees verder ›

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›