Drie constructeurs lanceren laadnetwerk ‘Milence’ voor e-trucks

Vrachtwagenconstructeurs Volvo Group, Daimler Truck en Traton hebben hun joint venture ‘Milence’ voor laadinfrastructuur voor e-trucks gelanceerd. Ook in België zal Milence een netwerk voor openbare laadpalen voor elektrische vrachtwagens opzetten.

De uitrol van adequate laadinfrastructuur is een belangrijke voorwaarde voor de doorbraak van emissievrij zwaar vervoer in Europa. Commercial Vehicle Charging Europe, de joint venture van Volvo Group, Daimler Truck en Traton Group, gaat op dinsdag 6 december 2022 van start onder de merknaam Milence.

België
Milence wil het eerste landelijke openbare laadnetwerk voor zware vrachtwagens en bussen in Europa opzetten. In eerste instantie zal Milence zich richten op de uitbreiding van de laadinfrastructuur in Duitsland, Nederland, Frankrijk, België, Spanje, Italië, Noorwegen en Zweden. De initiële financiering van een half miljard euro moet Milence snel kunnen doen groeien.

Daimler, Traton en Volvo zullen samen een netwerk van elektrische laadstations voor trucks ontwikkelen

Geen tijd verliezen
In Europa zullen door batterijen aangedreven vrachtwagens met een bereik van meer dan 400 kilometer naar verwachting in 2024 klaar zijn voor de markt. Hun batterij zal volledig kunnen worden opgeladen tijdens de wettelijk verplichte pauze van 45 minuten voor beroepschauffeurs. De rit kan alleen snel slagen als er een betrouwbaar openbaar laadnetwerk beschikbaar is dat is afgestemd op de behoeften van zowel logistieke bedrijven als beroepschauffeurs. “Daarom hebben we geen tijd te verliezen en moeten we nu beginnen met de uitbreiding van ten minste 1.700 oplaadpunten binnen vijf jaar”, legt CEO Anja van Niersen uit.

Chauffeurs
Ondanks hun belangrijke rol in de Europese economie worden vrachtwagenchauffeurs vaak geconfronteerd met moeilijke werkomstandigheden waarin veiligheid, persoonlijk comfort en hygiëne niet altijd gewaarborgd zijn. “Iedereen die afstanden aflegt op Europese snelwegen, merkt dat”, zegt Van Niersen. “Bovendien is er een tekort aan bijna een half miljoen beroepschauffeurs en veertigduizend parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Er is nog veel ruimte voor verbetering in het goederenvervoer over de weg.”

Om de werkomstandigheden voor beroepschauffeurs te verbeteren, zal Milence erop toezien dat de laadstations veilig en beveiligd zijn en dat de infrastructuur voldoet aan de behoeften van de beroepschauffeurs. Dat omvat sanitaire voorzieningen, catering, recreatiemogelijkheden en beveiliging.

Dit bericht is eerder verschenen op www.flows.be. Bekijk het artikel hier.

Meer nieuws

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›

Allego zoekt samenwerking in België: “Dekkend laadnetwerk nodig om overstap te versnellen”

Allego ziet als brede aanbieder van laaddiensten enorme mogelijkheden in België. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf was één van de pioniers op de markt van elektrisch laden in het algemeen en al vroeg actief in België met zowel AC (normaal) als DC (snellaad) punten. Inmiddels is Allego de grootste CPO van Belgie met meer dan… Lees verder ›