1.800 extra openbare snellaadpunten op winkelparkings


Delhaize installeert vanaf volgend jaar ongeveer 1.800 openbare snellaadpunten voor elektrische auto’s op de parkings bij de winkels. Alleen al in de provincie Antwerpen zijn dat er 232, in het Brussels gewest 164. De snellaadpunten zijn ook voor buurtbewoners en passanten dag en nacht vrij toegankelijk.

“Willen we ervoor zorgen dat elektrisch rijden echt ingeburgerd geraakt, dan moeten we dat zo gemakkelijk mogelijk maken, bijvoorbeeld door automobilisten de kans te geven hun wagen op hun rijtraject of bijvoorbeeld tijdens het doen van de wekelijkse boodschappen op te laden. Een wijdverspreid en vrij toegankelijk laadnet is daarbij onontbeerlijk en daarin willen wij, met de installatie van het grootste snellaadnetwerk binnen de retailsector in België, koploper zijn”, vertelt Delhaize CEO Xavier Piesvaux.

Laadpalen Delhaize
Op de parkings van Delhaize worden vanaf volgend jaar 1.800 publieke snellaadpunten geïnstalleerd.

Laadpunt reserveren

De op groene energie werkende snellaadpunten zijn 24/7 beschikbaar. Tijdens winkelbezoek, dat gemiddeld 35 tot 40 minuten duurt, kunnen automobilisten hun elektrische wagen tot 80% volladen aan een marktconform tarief. Ze kunnen tevoren een laadpunt reserveren en betalen met een bankkaart, oplaadpas of via de Electra-app. De laadpunten zijn er ook voor buurtbewoners. Zij kunnen (binnen en buiten de openingsuren) ook van gewone, tragere, laadpunten op Delhaize-parkings gebruik maken om hun wagen op te laden. Passanten, op wier route een Delhaize ligt, kunnen er volladen en misschien nog snel boodschappen doen. Op die manier denkt de retailer nieuwe klanten te kunnen winnen.

Transitie naar duurzame mobiliteit

Het duurzaamheidsprogramma van Delhaize, ‘The Lions Footprint’, bestaat uit tal van acties om onder andere de uitstoot van CO₂ zoveel mogelijk in te perken. De transitie naar duurzame mobiliteit is in gang gezet. De winkels zijn al CO₂-neutraal. Tegen 2050 zal de totale CO₂-uitstoot met 50% verminderd zijn. Het hoofdkantoor en de distributiecentra worden uitgerust met 330 groene laadpunten voor het volladen van elektrische (bedrijfs)wagens.
Xavier Piesvaux: “Het gaat echter niet alleen om wat we zelf doen: we geloven dat we als retailer een belangrijke rol kunnen spelen en mensen echt kunnen stimuleren beter te eten, beter te leven en nu ook zich duurzamer te verplaatsen.” Wat de snellaadpalen betreft komen er in de provincies, naast de 232 in Antwerpen en 164 in Brussel, 80 in Limburg, 174 in Vlaams-Brabant, 190 in Oost-Vlaanderen, 154 in West-Vlaanderen, 66 in Namen, 156 in Luik, 130 in Henegouwen en 60 in Luxemburg. In het Groothertogdom Luxemburg komen 12 snellaadpalen.

Meer nieuws

Brussels Auto Show verwelkomt Congres Laadinfra ’24 op de beursvloer

In januari 2023 vond in de Brussels Expo de eerste editie plaats van het Belgische Congres Laadinfra. De krapte op het net vormde niet het enige vraagstuk. Wat hoe zorgen we voor voldoende groene stroom om de Belgische doelstellingen te behalen? Hoe kijken verschillende betrokken – zoals netbeheerders, leveranciers en de gemeenten – tegen de… Lees verder ›

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›