Nederland vernieuwt regelgeving voor veilige oplaadpunten in parkeergarages

De vraag naar laadpalen groeit. Parkeergarages lijken een ideale plek om een auto op te laden. Toch zijn er zorgen over bijvoorbeeld brandveiligheid. Om de veiligheid van laadpalen in parkeergarages te garanderen, komt Nederland met nieuwe regelgeving.

De nieuwe laadpalen in parkeergarages moeten in Nederland aan nieuwe voorwaarden voldoen. Alle laadpunten moeten centraal tegelijkertijd afgeschakeld kunnen worden. Bij de ingang van een parkeergarage moet duidelijk aangegeven staan waar de laadpalen zich bevinden en hoe ze centraal afgeschakeld kunnen worden. Ook moeten de laadpalen gebruik maken van de laadtechnieken ‘mode 3’ of ‘mode 4’. Dat betekent dat het gaat om een laadstation.

Ook staat in de voorgestelde regelgeving dat elke parkeergelegenheid in- of buiten het gebouw met meer dan 20 parkeervakken “tenminste een oplaadpunt heeft.” In Nederland werken overheid, netbeheer en bedrijven werken nauw samen aan de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Deze samenwerking zorgt ervoor dat er genoeg laadpunten zijn voor alle elektrische voertuigen in Nederland.

De nieuwe voorwaarden gelden voor alle nieuwe laadpunten die vanaf 1 juli 2023 worden aangelegd, en zijn opgenomen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving.

Veel meer laadpalen in parkeergarages door nieuwe regelgeving? Foto: Pixabay.

Kan deze regelgeving ook toegepast worden in België? Registreer voor het Congres Laadinfra ’23.

Meer nieuws

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›

Allego zoekt samenwerking in België: “Dekkend laadnetwerk nodig om overstap te versnellen”

Allego ziet als brede aanbieder van laaddiensten enorme mogelijkheden in België. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf was één van de pioniers op de markt van elektrisch laden in het algemeen en al vroeg actief in België met zowel AC (normaal) als DC (snellaad) punten. Inmiddels is Allego de grootste CPO van Belgie met meer dan… Lees verder ›