Nederland vernieuwt regelgeving voor veilige oplaadpunten in parkeergarages

De vraag naar laadpalen groeit. Parkeergarages lijken een ideale plek om een auto op te laden. Toch zijn er zorgen over bijvoorbeeld brandveiligheid. Om de veiligheid van laadpalen in parkeergarages te garanderen, komt Nederland met nieuwe regelgeving.

De nieuwe laadpalen in parkeergarages moeten in Nederland aan nieuwe voorwaarden voldoen. Alle laadpunten moeten centraal tegelijkertijd afgeschakeld kunnen worden. Bij de ingang van een parkeergarage moet duidelijk aangegeven staan waar de laadpalen zich bevinden en hoe ze centraal afgeschakeld kunnen worden. Ook moeten de laadpalen gebruik maken van de laadtechnieken ‘mode 3’ of ‘mode 4’. Dat betekent dat het gaat om een laadstation.

Ook staat in de voorgestelde regelgeving dat elke parkeergelegenheid in- of buiten het gebouw met meer dan 20 parkeervakken “tenminste een oplaadpunt heeft.” In Nederland werken overheid, netbeheer en bedrijven werken nauw samen aan de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Deze samenwerking zorgt ervoor dat er genoeg laadpunten zijn voor alle elektrische voertuigen in Nederland.

De nieuwe voorwaarden gelden voor alle nieuwe laadpunten die vanaf 1 juli 2023 worden aangelegd, en zijn opgenomen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving.

Veel meer laadpalen in parkeergarages door nieuwe regelgeving? Foto: Pixabay.

Kan deze regelgeving ook toegepast worden in België? Registreer voor het Congres Laadinfra ’23.

morenews

Congres Laadinfra 2024 brengt EV-sector in kaart

“We staan nog maar aan het begin van grote uitdagingen” De elektrificatie gaat snel en dat is positief. De uitdagingen zijn groot, zoals het voorzien van voldoende laadinfrastructuur met een kwaliteitsvolle service en investeringen in de netcapaciteit. Wat is prioritair: een grotere actieradius van de wagens of eerder snelladen? Ook de elektrificatie van zwaar transport… Lees verder ›

Congres Laadinfra brengt probleem aan het licht: veel aanbieders, weinig regie

Tijdens het Congres Laadinfra België op 18 januari 2024 komen sprekers bijeen om vooruitgangen op het gebied van laadpalen met elkaar te delen. De tweede editie staat in het teken van de netcongestie, de rol van overheden en de actieradius. Een van de sprekers is Yves Toussaint, business development manager bij consultancybedrijf Courant Alternatif Engineering…. Lees verder ›

Pluon wint Innovation Award

Op 18 januari werd de Laadinfra Innovatie Award uitgereikt tijdens het Congres Laadinfra ’24 in Brussels Expo. Pluon won de Innovation Award met het gepatenteerde Pluon Modular System. Sabine Pannemans van Pluon is zeer tevreden. Voor het Congres Laadinfra ’24 in Brussel zochten de organisatoren naar innovaties die de laadinfrastructuur van België een boost geven…. Lees verder ›