Touring over elektrisch rijden: “De particulier heeft de trein gemist”

Touring komt spreken op het Congres Laadinfra ’23 in Brussel met een belangrijke boodschap. “Het aspect van de particulier wordt vaak vergeten bij de transitie naar elektrisch rijden”, zegt Joost Kaesemans, directeur Public Relations en Public Policy bij Touring. In een uitgebreid interview blikt Kaesemans vooruit op het congres.


Volgens Kaesemans is het aspect van de consument erg belangrijk in de discussie. “Europa beslist dat 2035 de einddatum wordt van auto’s met een verbrandingsmotor. Een paar jaar geleden zou dat een grille reactie teweeg hebben gebracht bij onze leden, maar vandaag niet meer. Ook in de pers is er amper een rimpeling in het water over. Dat duidt dat er weinig weerstand is tegen de elektrische auto op zich. Iedereen ziet de voordelen en de kansen.” Tegelijkertijd stijgt het aantal particulieren dat elektrisch rijdt niet hard genoeg. “Op het congres zullen heel veel mensen zijn die positief tegenover elektrisch rijden staan. Zij gaan allemaal tonen wat mogelijk is. We gaan in een euforie komen.”

Kaesemans wil die euforie temperen. “De trein van elektrisch rijden is nog niet eens het station uit en de consument heeft hem ogenschijnlijk al gemist. Bij ons in België wordt meer dan de helft van de nieuwe elektrische auto’s ingeschreven op de naam van een bedrijf, de zogenaamde firmawagens. Er is daarnaast nog een hele grote markt van particuliere gebruikers. Van de privékopers schaft op dit ogenblik maar 3,4 procent van de mensen een elektrische auto aan. Als je de tweedehandsmarkt meerekent, dan is het zelfs maar 1,5 procent die elektrisch koopt. Dat is opmerkelijk veel lager dan de transitie in bedrijven. De consument heeft de trein blijkbaar al gemist.”

Auto’s in de file op de snelweg. Foto: Flickr/Antoon Kuper.

Gunstige regelgeving

Touring zit spreekwoordelijk met de poten in de klei en weet precies wat er speelt bij de consument. De organisatie telt 300.000 particuliere leden die een jaarlijkse contributie betalen voor pechverhelping. Daarnaast regelt Touring reisverzekeringen en vertegenwoordigt het de belangen van de weggebruiker. Volgens Kaesemans is de regeling om elektrisch te rijden vanuit het bedrijf makkelijk en gunstiger dan om privé een auto aan te schaffen.

“Bij bedrijven is het fiscale voordeel sterker uitgewerkt. Het maandelijkse eigen bedrag dat je als gebruiker betaalt om elektrisch te rijden, is fors lager dan wanneer je bij een benzine- of dieselauto blijft. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over de restwaarde van het voertuig of de levensduur van het accupack. Als je een auto van de baas hebt, dan zijn die obstakels weggewerkt.”

Met privébezit zit de zaak een stuk ingewikkelder in elkaar, stelt Kaesemans. “Ten eerste is de fiscaliteit niet uniform. In Vlaanderen is een aantal jaar geleden de fiscaliteit aangepast en daar is op dit moment een vrijstelling van de registratietax en rijtax voor elektrische auto’s. In Brussel en Wallonië is dat niet het geval.” Ook in de landen om België heen ziet Kaesemans betere fiscale regelingen. “In Frankrijk is de aankooppremie bijvoorbeeld beter uitgewerkt. In Nederland is de fiscaliteit met de bijtelling heel gunstig geweest voor elektrische wagens. Mensen denken natuurlijk met hun verstand en ecologische motivatie, maar misschien nog wel meer met hun portefeuille. Zeker voor een product dat nog kampt met een hogere aankoopprijs, is de fiscale omkadering van essentieel belang. ”

Elon Musk-fans

“Niet iedereen kan zomaar pakweg veertigduizend euro neerleggen voor een elektrische wagen. Tot nu waren de mensen die elektrisch gaan rijden de ‘early adopters’. Dat waren de believers, de fans van Elon Musk. Vandaag zijn het ook een deel van de mensen die ‘gedwongen’ wordt elektrisch te rijden. Die groep pikt veel minder van eventuele moeilijkheden. Zij willen gewoon weten wat een laadbeurt precies kost. Het geduld van die groep raakt eerder op als een laadpaal niet werkt. Er zijn nu consumenten die zeggen: ‘had ik nou maar mijn oude diesel nog waar ik geen zorgen aan had en waar ik op elke hoek van de straat makkelijk kon tanken’.” Daar moet aandacht voor zijn.

Specialisten

Op het congres wil Kaesemans dan ook bereiken dat het aspect van de consument niet ondersneeuwt. “We krijgen heel vaak een discussie tussen specialisten die zich afvragen of er voldoende elektrische modellen beschikbaar zijn. Of er voldoende laadpalen zijn en genoeg stroom. Het aspect van de consument wordt dan vergeten. Hoe trekken we die consument mee? Die gaat niet vanzelf mee.”

In gesprek met Touring? Registreer hier voor het Congres Laadinfra ’23

Meer nieuws

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

‘We weten wat er gedaan moet worden op het gebied van de laadinfrastructuur in België, nu moeten we het nog doen.’ Dat is de conclusie van de eerste editie van het Congres Laadinfra België. Frictie gewesten Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn… Lees verder ›

Powerdale: een bedrijf gericht op de toekomst

De mobiliteit in België staat vandaag voor een grote technologische uitdaging die door bepaalde politieke beslissingen in een stroomversnelling is geraakt. Zo zal de Europese Unie vanaf 2035 alle verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verbieden en zal België vanaf 2026 de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor voor bedrijfswagenparken verbieden. Het is in deze context… Lees verder ›

Allego zoekt samenwerking in België: “Dekkend laadnetwerk nodig om overstap te versnellen”

Allego ziet als brede aanbieder van laaddiensten enorme mogelijkheden in België. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf was één van de pioniers op de markt van elektrisch laden in het algemeen en al vroeg actief in België met zowel AC (normaal) als DC (snellaad) punten. Inmiddels is Allego de grootste CPO van Belgie met meer dan… Lees verder ›