Verkoop elektrische auto’s in België stijgt dit jaar met 69%

In de eerste drie kwartalen van 2022 zijn in België 25.855 elektrische auto’s verkocht. Dat is een stijging van 69 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. In Europa stijgt het aandeel elektrische auto’s ook aanzienlijk. De benzine- en dieselauto’s verliezen terrein. Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie ACEA.


De verkopen van elektrisch aangedreven auto’s in Europa, lieten in de afgelopen periode een groei zien van 22 procent tot 259.449 stuks. Ook het marktaandeel van de batterij-elektrische auto neemt toe in het derde kwartaal dit jaar, ongeveer 12 procent van de geregistreerde auto’s is batterij-elektrisch. Het marktaandeel van hybride elektrische auto’s is ook toegenomen. Bijna een kwart van de verkochte auto’s in de Europese Unie was een elektrisch hybride auto. Ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar is dit een stijging van 7 procent.

Ondanks de dalende populariteit door de hoge brandstofkosten zijn diesel- en benzineauto’s zijn nog wel dominerend, met een gezamenlijk aandeel van 54,3 procent. Het marktaandeel van auto’s die op benzine lopen daalde van 39,3 procent vorig jaar, tot 37,8 procent dit jaar. Bij diesels is er sprake van een afname met 1 procentpunt tot 16,5 procent. De verkoop van nieuwe benzineauto’s kwam uit op 823.360 stuks het afgelopen kwartaal, een afname van 3,3 procent. Het aantal dieselauto’s dat de showrooms uitrolde ging met 4,7 procent achteruit tot 360.596.

Auto laadt op aan een laadpaal. Foto: Pixabay.

In België is de verkoop van batterij-elektrische auto’s dit jaar enorm gestegen. Dit jaar zijn 25.855 elektrische auto’s uit de showroom gereden. Vorig jaar waren dit in dezelfde periode 15.296 auto’s; een stijging van 69 procent. Van juli tot september is de stijging minder groot. In die periode zijn 8.650 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd, een stijging van 40 procent.

Dieselauto’s dalen al tijden in populariteit vanwege de torenhoge dieselprijs. In België is de verkoop in de eerste drie kwartalen dit jaar met maar liefst 36,5 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bezineauto blijft nog steeds het meest populair, al is de verkoop daarvan in dezelfde periode ook met bijna 16 procent afgenomen. Van juli tot september is echter weer een stijging te zien in het aantal verkochte benzineauto’s.

Tijdens Congres Laadinfra ’23 op 17 januari 2023 in Brussel gaan bedrijven, nationale politiek, Europese politiek en aanbieders van elektrische laadpalen met elkaar in gesprek. Hoe krijgen we België klaar voor elektrisch vervoer? Hier meer informatie.

morenews

Congres Laadinfra 2024 brengt EV-sector in kaart

“We staan nog maar aan het begin van grote uitdagingen” De elektrificatie gaat snel en dat is positief. De uitdagingen zijn groot, zoals het voorzien van voldoende laadinfrastructuur met een kwaliteitsvolle service en investeringen in de netcapaciteit. Wat is prioritair: een grotere actieradius van de wagens of eerder snelladen? Ook de elektrificatie van zwaar transport… Lees verder ›

Congres Laadinfra brengt probleem aan het licht: veel aanbieders, weinig regie

Tijdens het Congres Laadinfra België op 18 januari 2024 komen sprekers bijeen om vooruitgangen op het gebied van laadpalen met elkaar te delen. De tweede editie staat in het teken van de netcongestie, de rol van overheden en de actieradius. Een van de sprekers is Yves Toussaint, business development manager bij consultancybedrijf Courant Alternatif Engineering…. Lees verder ›

Pluon wint Innovation Award

Op 18 januari werd de Laadinfra Innovatie Award uitgereikt tijdens het Congres Laadinfra ’24 in Brussels Expo. Pluon won de Innovation Award met het gepatenteerde Pluon Modular System. Sabine Pannemans van Pluon is zeer tevreden. Voor het Congres Laadinfra ’24 in Brussel zochten de organisatoren naar innovaties die de laadinfrastructuur van België een boost geven…. Lees verder ›