Particulieren en bedrijven kunnen publieke laadpalen aanvragen bij Vlaamse overheid

Vanaf nu is het mogelijk om een publieke laadpaal aan te vragen via de Vlaamse overheid (met uitzondering van Antwerpen, Gent, Oostende en Genk). Zowel particulieren als bedrijven kunnen een aanvraag doen om een publieke laadpunt te laten installeren binnen de 250 meter van hun woning of bedrijf.

Het gaat onder meer over publieke laadpunten op het openbaar domein in bepaalde buurten, bijvoorbeeld nabij een taxibedrijf of nabij de woningen van taxichauffeurs of in de buurt van een bedrijf, zo meldt taxifederatie GTL op hun website. In principe kan iedereen die beschikt over een volledig elektrisch voertuig (in eigendom, via een contract van huurfinanciering, huurkoop of gelijkaardig of als bedrijfswagen) een laadpunt aanvragen.

Half jaar 

Dus de werknemers kunnen ook een laadpaal aanvragen in de buurt van hun woning wanneer ze over een bedrijfswagen beschikken. Binnen de 6 maanden moet de aangestelde laadpaaloperator de infrastructuur ook effectief geplaatst hebben. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het vooralsnog niet mogelijk om een publiek laadpunt aan te vragen. Er gelden wel voorwaarden. Er is ook een aanvraagprocedure.

Auto laadt op aan een publieke laadpaal.

Tijdens Congres Laadinfra ’23 op 17 januari 2023 in Brussel gaan bedrijven, nationale politiek, Europese politiek en aanbieders van elektrische laadpalen met elkaar in gesprek. Hoe krijgen we België klaar voor elektrisch vervoer? Hier meer informatie.

morenews

Congres Laadinfra 2024 brengt EV-sector in kaart

“We staan nog maar aan het begin van grote uitdagingen” De elektrificatie gaat snel en dat is positief. De uitdagingen zijn groot, zoals het voorzien van voldoende laadinfrastructuur met een kwaliteitsvolle service en investeringen in de netcapaciteit. Wat is prioritair: een grotere actieradius van de wagens of eerder snelladen? Ook de elektrificatie van zwaar transport… Lees verder ›

Congres Laadinfra brengt probleem aan het licht: veel aanbieders, weinig regie

Tijdens het Congres Laadinfra België op 18 januari 2024 komen sprekers bijeen om vooruitgangen op het gebied van laadpalen met elkaar te delen. De tweede editie staat in het teken van de netcongestie, de rol van overheden en de actieradius. Een van de sprekers is Yves Toussaint, business development manager bij consultancybedrijf Courant Alternatif Engineering…. Lees verder ›

Pluon wint Innovation Award

Op 18 januari werd de Laadinfra Innovatie Award uitgereikt tijdens het Congres Laadinfra ’24 in Brussels Expo. Pluon won de Innovation Award met het gepatenteerde Pluon Modular System. Sabine Pannemans van Pluon is zeer tevreden. Voor het Congres Laadinfra ’24 in Brussel zochten de organisatoren naar innovaties die de laadinfrastructuur van België een boost geven…. Lees verder ›