België zorgenkindje van de Benelux op gebied van laadinfrastructuur

Met slechts 8,8 publieke laadpalen per 100 kilometer doet België het slecht in Europa. In vergelijking met de andere landen uit de Benelux slaat België helemaal een modderfiguur. Koploper Nederland heeft maar liefst acht keer zoveel laadpalen als België en Luxemburg komt daar ook in de buurt met 57,4 laadpalen per 100 kilometer, blijkt uit onderzoek van het Europese verbond van autofabrikanten Acea.

Om de CO2-doelstellingen te halen, zal de verkoop van elektrische auto’s in alle EU-landen massaal moeten toenemen. “Als we burgers in heel Europa willen overtuigen om in het komende decennium over te stappen op e-mobiliteit, moet het opladen van deze auto’s net zo eenvoudig zijn als tanken vandaag de dag is”, zegt Sigrid de Vries, directeur-generaal van Acea. “Mensen zouden niet kilometers hoeven te reizen om een oplader te vinden, noch zouden ze lang moeten wachten om hun voertuig op te laden.” Acea waarschuwt het Europese Parlement met de cijfers uit het onderzoek. Zij stellen dat de marktintroductie van elektrische auto’s in Europa dreigt te vertragen.

De cijfers van Acea hebben overigens alleen betrekking op publieke laadpalen. De palen die mensen privé op de oprit geïnstalleerd hebben, of bij bedrijven voor de deur staan, worden niet meegerekend. Terwijl uit onderzoek blijkt dat 85 procent van de laadbeurten momenteel aan privépalen plaatsvindt. Toch zijn de cijfers van Acea alarmerend. “Naarmate er meer elektrische auto’s rijden, worden publieke laadpunten almaar crucialer: niet iedereen heeft de optie om thuis een laadpaal te installeren”, zegt Filip Rylant van mobiliteitfederatie Traxio.

Elektrische auto’s aan laden op aan publieke laadpalen. Foto: Pixabay/Eveline de Bruin.

Hoe België achterop raakte

Het probleem van de laadinfrastructuur in België ligt volgens Rylant aan de overheid die aarzelde om te investeren. De overheid investeerde niet in laadpalen omdat op dat moment nog te weinig elektrische auto’s rondreden. Terwijl de consument juist twijfelt over de aanschaf van een elektrische auto als te weinig laadpalen beschikbaar zijn. Een klassiek voorbeeld van het verhaal van de kip en het ei.

Wat doet koploper Nederland dan zo goed? In 2010 was Nederland al voorloper en momenteel staat één derde van het totale laadpunten in Europa op Nederlandse bodem. De Nederlandse overheid heeft daarnaast ook flinke fiscale voordelen aan kopers van elektrische auto’s versterkt. In België lag de focus juist op plug-in hybride auto’s.

Hoeveel laadpalen moet België bijbouwen wil het de Europese doelstelling op gebied van CO2 te halen? Uit onderzoek blijkt dat één laadpunt per tien elektrische auto’s een minimum is. “Als je verwacht dat er tegen 2030 één miljoen elektrische auto’s rondrijden in België, dan wordt het een hele klus om tegen die tijd 100.000 laadpalen te hebben”, zegt Rylant. Zeker als je de cijfers van nu erbij pakt: België telt momenteel 18.000 laadpalen. Vlaanderen is wel bezig aan een inhaalslag, zij zijn bezig met de aanleg van 30.000 laadpunten. Volgens Rylant is de urgentie in Brussel en Walonië een stuk minder.

De vraag naar elektrische of plug-in hybride auto’s is in België wel degelijk aanwezig. 18,4 procent van de verkochte auto’s is een elektrische of plug-in hybride auto. Ter vergelijking: in Luxemburg ligt dit percentage twee procentpunt hoger en in Nederland is dit 29,6 procent. Zweden is op dit vlak koploper in Europa. In het Scandinavische land is bijna de helft van de verkochte auto’s een elektrische.

Laadsnelheid te traag

Ook de laadsnelheid is een groot probleem in België en heel Europa, aangezien snelle laders (met een capaciteit van meer dan 22kW) slechts een fractie van het totaal uitmaken. Slechts één op de zeven oplaadpunten in de EU is snel. De rest (waaronder veel gewone stopcontacten met een lage capaciteit) hebben een capaciteit van 22kW of minder en laden voertuigen niet op met een aanvaardbare snelheid.

Tijdens Congres Laadinfra ’23 op 17 januari 2023 in Brussel gaan bedrijven, nationale politiek, Europese politiek en aanbieders van elektrische laadpalen met elkaar in gesprek. Hoe krijgen we België klaar voor elektrisch vervoer? Hier meer informatie.

morenews

Congres Laadinfra 2024 brengt EV-sector in kaart

“We staan nog maar aan het begin van grote uitdagingen” De elektrificatie gaat snel en dat is positief. De uitdagingen zijn groot, zoals het voorzien van voldoende laadinfrastructuur met een kwaliteitsvolle service en investeringen in de netcapaciteit. Wat is prioritair: een grotere actieradius van de wagens of eerder snelladen? Ook de elektrificatie van zwaar transport… Lees verder ›

Congres Laadinfra brengt probleem aan het licht: veel aanbieders, weinig regie

Tijdens het Congres Laadinfra België op 18 januari 2024 komen sprekers bijeen om vooruitgangen op het gebied van laadpalen met elkaar te delen. De tweede editie staat in het teken van de netcongestie, de rol van overheden en de actieradius. Een van de sprekers is Yves Toussaint, business development manager bij consultancybedrijf Courant Alternatif Engineering…. Lees verder ›

Pluon wint Innovation Award

Op 18 januari werd de Laadinfra Innovatie Award uitgereikt tijdens het Congres Laadinfra ’24 in Brussels Expo. Pluon won de Innovation Award met het gepatenteerde Pluon Modular System. Sabine Pannemans van Pluon is zeer tevreden. Voor het Congres Laadinfra ’24 in Brussel zochten de organisatoren naar innovaties die de laadinfrastructuur van België een boost geven…. Lees verder ›